Elsunnyogta a Fidesz a településeknek szánt 200 milliárdot

Elsunnyogta a Fidesz a településeknek szánt 200 milliárdot

Az Orbán-kormány csúnyán elhúzta az önkormányzatok előtt a mézesmadzagot, aztán hagyta őket pofára esni. 

Elsőként a Népszava írta meg, hogy Gulyás Gergely miniszter június elején arról beszélt, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt.

Milyen jól is hangzott ez addig, amíg a javaslat ki nem került a jövő évi költségvetésből. Az Orbán-kormány ezt persze szóba sem hozta június óta.

A lap szerint, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség ötlete volt, hogy a helyi iparűzési adóból kieső bevétel pótlására legyen egy átmeneti segítséget nyújtó állami hitelkeret, de ők sem tudják, hogy végül miért zárkózott el az ölettől a kormány.

Nyilvánvalóan, nem áll szándékukban segíteni az önkormányzatokon, hiszen sokkal jobban szeretik megsarcolni őket.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere úgy véli, a segítség nélkül a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele ugyan nem egyformán, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat. 

Schmidt a Népszavának elárulta, elsőként azok a városok kerülhetnek bajba, ahol egy nagy cég fizette az iparűzési adó nagy részét.

Tab városa mellett egyébként ilyen Rácalmás, Tiszaújváros vagy Szentkirály is, amely helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz idén a bevétel. Ellenben a szolidaritási összeget pofátlan módon a 2019-es kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják majd meg tőlük. Az elvonás során a vámpírkormány azt is lazán figyelmen kívül hagyja, hogy az adott önkormányzat a maximális 2 százalékos iparűzési adót vetette ki helyben, vagy pedig annál kevesebb pénzt szedett be.

 

A lapnak a Corvinus közgazdásza, Pitti Zoltán elmondta, hogy egy újabb adósságkonszolidáció esélye sincs kizárva.

Tudniillik, már a vírushelyzet előtt elérte a hazai önkormányzati szektor adósságállománya a 2011-ben megkezdett konszolidáció előtti 1300 milliárd forintos szintet. Annyi különbséggel, hogy ezúttal más az összetétele. 

Gyakran ugyanis magas az uniós pályázatok társfinanszírozási részeként a települések helyett vállalt állami előleg, és a kifizetetlen számlák sora egyre csak nő. Sőt, az is gyakran megesik, hogy az önkormányzatok a helyi vállalatok révén vesznek fel hitelt, melyhez a település kezességet vállal.

A Népszava úgy gondolja, az ilyen hitelekhez felvételéhez könnyebben hozzájárult eddig a kormány, mintha maga a település kérte volna. De azért az ellenzéki nagyobb városok még így sem lehetnek biztosak a sikerükben: júniusban ugyanis kormányhatározatban utasította el az állam a Miskolci Hőszolgáltató Kft. 435 millió forintos hiteligényét.

Nem volt ez más, mint egy újabb hazugság az Orbán-kormánytól. Pedig már réges-régen hozzászokhattunk volna. 

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.03

Lázár szerint ő teniszezni és nem fideszezni jött

Lázár került a Magyar Tenisz Szövetség élére. Nagy visszatérésre ne számítsunk, hiába szerzett pontot, a meccset régen elvesztette.

  • 2020.08.03

Szijjártó alkalmanként 3 millióért portyázott maszkok után

Idén eddig 154 millióba került nekünk a luxusminiszter utazgatása.

  • 2020.08.03

Magyarországon 2 millió ember nem tud időben fogászatra menni

Az ország ötöde olyan megyében lakik, ahol hiányzik a fogorvosi ellátás. Mit tehetünk, ha nagy a baj, és túl messze van a segítség?