Indexesek: a szerkesztőség megfojtása és szétverése a cél

Indexesek: a szerkesztőség megfojtása és szétverése a cél

A főszerkesztő menesztése egyértelmű politikai döntés volt, és kívülről szóltak bele a szerkesztőség összetételébe - mondták lapunknak volt és jelenlegi Indexesek. Kiherélés vagy elsorvasztás várhat a legolvasottabb hírportálra.

Miután hírt kapott Dull Szabolcs főszerkesztő menesztéséről, az EzaLényeg az Index több jelenlegi és volt munkatársával beszélt. Azt igyekeztünk megtudni tőlük, hogyan értékelik az eddigieket és szerintük mit tartogat a jövő a lap számára.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy az Index elleni politikai hadjárat ténylegesen létezik, haditerve is van: Dull Szabolcs menesztése e terv előre eltervezett lépése.
Dull eltávolítása egyértelműen politikai döntés, ahogy az egész cirkusz, ami egy hónapja megy, szintén politikai természetű volt.

Ezt szerda este nyilatkozta az EzaLényegnek az Index egyik jelenlegi munkatársa. Az Indexnél dolgozó forrásunk szerint:

Nonszensz az az állítás, hogy nem a szerkesztőség megfojtása és szétverése a cél. Ami történt, elfogadhatatlan. Az Index függetlenségének egyik alapköve sérült: kívülről szóltak bele a szerkesztőség összetételébe.

Megtudtuk, hogy az elmúlt bő egy hónapban a szerkesztőséget nyomás alá helyezték, anyagilag is. Indexes forrásunk szerint:

Először megszorításokat vezettek be a koronavírusra hivatkozva, aztán olyan újabb megszorítás jött, hogy gyakorlatilag mindenkinek csökkentették a fizetését a lapnál, majd újabb és újabb terveket lengettek be, mind megszorító jellegű volt. Most meg Bodolai azt írja, hogy nőttek a lap bevételei.

Arról, hogy ki lesz az új főszerkesztő, az EzaLényeg nem tudott meg konkrétumokat. Könnyen lehet, hogy a poszt betöltetlen marad, de az is lehet, hogy a jelenlegi főszerkesztő-helyettesek közül lesz átmenetileg valaki, hogy aztán egy igazi Fidesz-kézivezérlőt ültessenek a szerkesztőség nyakára.

Az Index egyik jelenlegi munkatársa a lehetséges jövőképről lapunknak azt mondta:

Én arra számítok, hogy egy életmódmagazint fognak csinálni az Indexből, kemény témák nélkül. Az olvasók egy része nem is fog észrevenni semmit, egy másik része viszont igen, és el is fog pártolni.
Bodolai mulya ember

Az Index egy korábbi munkatársa még azokból az időkből ismeri Bodolai Lászlót, amikor az az Index jogászaként dolgozott. Az újságíró Bodolait mulya embernek írta le, aki nem igazán hitt abban, amit csinált, nem volt kiállása és jogászként sikertelenül végezte munkáját. Több fontos pert veszített el, képtelen volt megvédeni a szerkesztőséget különböző jogi természetű támadásokkal szemben.

Sztankóczy puhány, Szombathyról még véleményem sincs

Az Index ügyeit jól ismerő és a magyar médiára rálátó forrásunk Sztankóczy Andrást puhánynak tartja. Szombathy Pált egyrészt-másrésztező embernek ismerte meg, akinek szakmai munkásságával kapcsolatban azt mondta: arról még véleményt sem tud formálni, annyira semmilyen. A két emberben egy dolog nem kérdéses: elkötelezett fideszesek.

Az EzaLényeg helyzetértékelése

Beszélgetéseink alapján azt valószínűsítjük, hogy az Index fideszes kezekbe kerül, és ez tartalmi szinten változást fog hozni az újság életében. A főszerkesztő kirúgása üzenet a dolgozók felé, ezután bárkit el lehet távolítani, ha nem hajtja végre a politikai ukázt. A fizetések csökkentése arra utal, hogy a tapasztalt újságírókat anyagilag akarják zsarolni. A Fidesszel szemben kevésbé, az ellenzékkel szemben pedig inkább kritikus lesz az Index hangvétele, a politikai témák aránya pedig csökkenni fog a bulvárral szemben. A fideszes lopásokról és korrupcióról semlegesen vagy egyáltalán nem fog beszámolni. Viszont az ellenzékkel kapcsolatban folyamatosan a civakodás, az összefogásra való képtelenség és a kormányzásra való alkalmatlanság hangsúlyozása lehet az új irányvonal.


Végezetül álljon itt az Index szerkesztőségének közleményéből egy idézet, amitől összeszorult a gyomrunk.

Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.07

Orbán úgy nevelte lányait, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni

Migránsok, libernyákok, a kormány nagyszerű sikerei és természetesen nemzeti konzultáció. A szokásos már-már unalmas témák mellett két érdekesebb dolog is kibukott ma Orbán száján.

  • 2020.08.07

A KATA szigorításával a kisvállalkozóknak is jót odasóz Orbán

A szakértő szerint a legkevésbé védekezőképes kisvállalkozók esélyeit rontja a szigorítás, vállalkozások szűnhetnek meg, sokaknak csökkenhet a jövedelme.

  • 2020.08.07

Dull Szabolcs nem tudja, honnan szerezte meg a Fidesz a híváslistáját

Az Index.hu kinyírásával mindenki veszített Magyarországon – mondta a lap kirúgott főszerkesztője a HVG Teraszon.