Romokban az egészségügy: 98 várólista nyílt a vészhelyzet lecsengése után

Romokban az egészségügy: 98 várólista nyílt a vészhelyzet lecsengése után

A hazánkban eddig is botrányos állapotban lévő egészségügyi ellátások a vészhelyzet után nagyon nehezen élednek újra. 

A betegek alig jutnak időponthoz azóta, hogy újraindultak az egészségügyi ellátások. Bár, ezt aligha lehet újraindulásnak nevezni. 

A Népszava írta meg elsőként, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek konkrétan napokig vagy több, mint egy hétig elérhetetlenek. Ők úgy vélik, a jelenségre némi magyarázattal szolgálhat az, amiről a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság a járvány tapasztalatait összegző konferenciájának egyik előadója, Nagy András Csaba, a Zuglói Szakrendelő Intézetek igazgató főorvosa beszélt.

Ekkor ugyanis azt mondta, hogy 

Az intézmény a 65 év felettieket óvó utasítások miatt már a járvány elején „elvesztette” orvosainak csaknem felét, a szakdolgozóinak pedig nagyjából a harmadát, az újraindítás után pedig az orvosok harmada nem tért vissza. Így nehéz ledolgozni a járvány hetei alatt felhalmozódott ellátási restanciát.

A Népszava a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) központ adatairól is tájékoztatott.

Ezek alapján június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát. Az egyes ellátási formák között viszont komoly különbségek is fellelhetők. 

Kiss Zsolt, a szervezet főigazgatója úgy fogalmazott,

a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. Míg a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, addig például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd és csípő ízületi operációkkal szinte teljesen leálltak.

A főigazgató egy igencsak súlyos problémáról is beszélt.

A járványidőszak lefújásakor ugyanis az intézmények 98 új várólistát nyitottak meg. Ami a legrosszabb, hogy a szabályok szerint csak akkor kell új várólistát nyitni, ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia valamely ellátásra.

A betegek leginkább hasi sebészeti beavatkozásokra és pajzsmirigy-, urológiai- fül-orr-gégészeti operációkra várnak. És mi a dolog iróniája? Az, hogy korábban Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy nem nőtt, hanem csökkent a műtéti várólisták hossza a koronavírus-járvány ideje alatt. Állítása szerint március 1-jén még 24 200 ember várt valamilyen beavatkozásra, június 17-én pedig 23 ezer.

Most pedig 98 ÚJ várólistával bővült a rendszer. Hogyan? 

Nem olyan nehéz kitalálni, miről is van szó pontosan.

A hazai egészségügy a béka segge alatt, de a kormány azért kommunikációval próbálkozik menteni a menthetőt. Van egy rossz hírünk: ez nem elég! 

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.03

Lázár szerint ő teniszezni és nem fideszezni jött

Lázár került a Magyar Tenisz Szövetség élére. Nagy visszatérésre ne számítsunk, hiába szerzett pontot, a meccset régen elvesztette.

  • 2020.08.03

Szijjártó alkalmanként 3 millióért portyázott maszkok után

Idén eddig 154 millióba került nekünk a luxusminiszter utazgatása.

  • 2020.08.03

Magyarországon 2 millió ember nem tud időben fogászatra menni

Az ország ötöde olyan megyében lakik, ahol hiányzik a fogorvosi ellátás. Mit tehetünk, ha nagy a baj, és túl messze van a segítség?